Sunday, 24 August 2014

Rhodesian SAS in Malaya

Konflik bersenjata di Malaya (Darurat 1948-1960) menyaksikan kelahiran semula pasukan komando elit Special Air Services (SAS ditubuhkan pada 1941 dan bubar pada 1945). Pasukan ini kemudiannya menjadi salah satu pasukan khas yang unggul didunia dengan memiliki kepakaran peperangan hutan dan pengalaman melawan insurgensi. Dua pasukan SAS telah dilahirkan semula di Malaya setelah unit asal mereka dibubarkan selepas tamatnya Perang Dunia ke-2. Pasukan yang pertama adalah induk itu sendiri, iaitu SAS (British) diikuti pula C Squadron, SAS dari Rhodesia. SAS telah diaktifkan semula pada tahun 1950 sebagai persediaan ke Korea, akan tetapi setelah menjalani latihan selama 3 bulan, mereka telah dihantar ke Malaya dibawah pegawai pemerintah Major Mike "Mad" Calvert.

Patch "Malayan Scouts"

"Who Dares Wins" Special Air Services

Panji-panji C Squadron, 22 SAS

Anggota-angota C Squadron, SAS, Malaya 1953


Semasa Darurat di Malaya, kumpulan sukarelawan dari Rhodesia ini menyertai The Far Eastern Volunteer Group (kemudian dikenali sebagai Malayan Scouts). Mereka telah menubuhkan C Squadron (Malayan Scouts) sebagai tambahan kepada A Squadron dan B Squadron, SAS yang telah sedia ada, manakala D Squadron pula dianggotai oleh sukarelawan dari Afrika Selatan. Pemilihan untuk anggota C Squadron telah dibuat oleh Major Calvert pada awal tahun 1951, dimana beliau telah pergi ke Rhodesia untuk mencari calon-calon yang sesuai. Kira-kira 1,000 permohonan diterima termasuk dari veteran SAS Perang Dunia ke-2. Bagaimanapun, hanya 100 orang terpilih. Pasukan ini diketuai Captain Peter Walls, berusia 24 tahun. Mereka tiba di Malaya pada bulan Mac 1951. Secara tidak rasmi, C Squadron ini digelar sebagai "Rhodesian SAS".

Tiga anggota C Squadron telah terkorban semasa bertugas di Malaya. Mereka ialah:
1. Sergeant O H Ernst
2. Corporal J B Davies
3. Corporal V E Visagie

C Squadron, SAS telah dibubarkan sekembalinya ke Rhodesia apabila menamatkan "tour of duty" di Malaya. Dengan pembubaran ini, bekas anggota-anggotanya menjadi nukleus membentuk C Squadron, (Rhodesian) Special Air Service yang diaktifkan pada tahun 1962. Pada Jun 1978, unit ini dikenali pula sebagai 1 (Rhodesian) Special Air Service Regiment, sehinggalah Rhodesia dikuasai oleh kaum kulit hitam dan dinamakan Zimbabwe pada tahun 1980.

Latihan di Rhodesia

Kem SAS di Rhodesia

SAS semasa Bush War tahun 1970an

Beberapa orang veteran dari Malaya telah memegang jawatan penting didalam pasukan keselamatan Rhodesia dan menggunakan pengalaman mereka di Malaya semasa tempoh "Bush War" pada tahun-tahun 1970an. Yang paling menonjol adalah Peter Walls dan Reid-Daly. Pada tahun 1960an, Walls telah menukarkan peranan Rhodesian Light Infantry (RLI) kepada peranan komando mirip seperti SAS, dimana Reid-Daly juga memgang jawatan RSM (Regimental Sergeant Major). Walls kemudiannya mengetuai Tentera Darat Rhodesia pada tahun 1972 dan Reid-Daly pula menubuhkan dan mengetuai pasukan Selous Scout dengan konsep operasi mengikut modus operandi Cawangan Khas (Special Branch) di Malaya. Walls juga mengunapakai pengalaman di Malaya dengan membentuk satu badan khas yang dinamakan Combined Operations pada 1977, bertanggungjawab mengkoordinasi pasukan tentera darat, tentera udara dan polis sebagaimana di Malaya, kerana sebelum itu, setiap pasukan keselamatan Rhodesia bertindak secara berasingan dan tiada keserasian antara satu sama lain.
Rhodesian Light Infantry (RLI)

Pasukan "Selous Scout"

 
Ternyata pengalaman melawan insurgensi di Malaya ini banyak memanfaatkan pasukan tentera British dan ada yang digunapakai oleh tentera Amerika semasa Perang Vietnam .Malaysia juga memiliki fasiliti yang terbaik didunia dalam melatih taktik-taktik peperangan hutan, ikhtiar hidup (jungle survival) dan melawan insurgensi dan telah melatih banyak angkatan tentera negara asing.
 

Rujukan/Kredit kepada:

Wikipedia

http://therhodesiansas.com/index2.php

http://kitup.military.com/2011/11/the-selous-scouts-a-uniquely-rhodesian-solution-to-counter-insurgency.html

No comments:

Post a Comment